Mint ahogy minden népnek megvan a jellegzetes étele, úgy az italok terén is hasonló a helyzet. Míg nekünk, magyaroknak a pálinka a jellegzetes nemzeti italunk, addig az oroszoknál a vodka tölt be hasonló szerepet. Bár tény, hogy nemzeti italként van elkönyvelve ez a szeszes ital Oroszországban, de máshol is (főleg a volt Szovjet utódállamok északi országaiban) jelentős hagyományai vannak vodka készítésének és a fogyasztásának is.
Ez a lepárlással nyert szeszes ital minden olyan növényből előállítható, aminek nagy a cukor, illetve a keményítőtartalma, de jellegzetesen valamilyen gabonából vagy burgonyából készítik azt. Bár gyengébb minőségű, hasonló tulajdonságú italokat állítanak elő a fafeldolgozás és az olajfinomítás melléktermékeiből is.
Finnország és Svédország nem tartoztak a szocialista blokkhoz, de a vodka előállításának ott is nagy hagyományai vannak mind a mai napig. Olyannyira, hogy a legnépszerűbb minőségi vodkák is ezekből az államokból kerülnek a boltok polcaira. Ezen kívül, a világ számos országában is készülnek ilyen jellegzetességeket mutató szeszesitalok, de ezek kevésbé ismertek.