Hazánk méltán híres kultúrájáról és az itt termesztett növények megfelelő feldolgozásáról. A két dolog szorosan összefügg, mivel a földrajzi adottságoknak köszönhetően, itt megtelepedő növények nagy befolyást gyakoroltak a kialakuló társadalmi szokásokra. Az egyik ilyen mély benyomást tevő elem a magyar borok kialakulása, ami több száz évre nyúlik vissza.
A történelmi leletek azt bizonyítják, hogy már a kőkorszakban, sok ezer évvel ezelőtt is volt szőlő a vidéken. Az erre járó népek aztán nem hagyták, hogy elvesszen a jó termés és megfelelően gondoskodtak a művelésről, feldolgozásról. Ami után a honfoglaló őseink betették a lábukat a Kárpátok gyűrűi közé, már meg is kezdődött a magyar borok történelmének kezdete.
Az itt élt emberek sohasem vetették meg a minőségi italokat, ezért a lehető legnagyobb mértékben foglalkoztak a szőlő termesztésével. Gyakran előfordult az is, hogy a magyar borok olyan nagy népszerűségnek örvendtek, hogy messze földekre eljutott a hírük és sokan eljöttek, hogy megkóstolják ezeket.