A pálinka íze nagyon sokban függ a gyümölcsöktől és azok minőségétől. Erőteljes ízéről és élénk színéről az ágyas pálinka könnyen felismerhetővé válik, akár egy laikus számára is. Nevét arról kapta, hogy az úgynevezett gyümölcságyon érlelik az italt, akár több hónapon keresztül is. Így az erre öntött szesz, a gyümölcs minden aromáját és zamatát szép lassan kioldja és magában tartja az érlelés során.
Az viszont tévhitnek számít, hogy egy rosszabb minőségű pálinkát ezzel a módszerrel fel lehet javítani, hiszen ez nem igaz. Ágyas pálinkát is csak jó minőségű alapanyagból érdemes készíteni. Ha nem szeretnénk csalódni a minőségben, akkor nyugodtan kóstoljuk meg a Pannonhalmi Pálinkárium ágyas pálinka termékcsaládját.
A gazdag felhozatal miatt, szinte kizárt, hogy valaki ne találná meg a neki megfelelő ízt. Az ágyas pálinka csodásan ötvözi a határozott párlat aromáját a gyümölcsök frissítő ízével, ezért érdemes mindegyikkel tenni egy próbát, ugyanis minden palackban más-más zamatra lelhetünk.