A vermut tulajdonképpen egyfajta ízesített bor, aminek elkészítéséhez különböző fűszereket is felhasználnak a gyártók. Az alapja a fehérbor, de emellett tartalmazhat koriandert, szegfűszeget, bodzavirágot és egyéb izgalmas alapanyagokat is.
Kitűnő választás a vermut jégre töltve, tisztán, de ízletes koktélok alapanyagaként szintén számon tartják. A különféle fajták cukortartalma eltérő, van hozzáadott cukor nélküli extra dry, valamint a cukorral készült bianco. A legismertebb gyártók közé sorolható a Cinzano, a Martini és a Garrone.
Minden ital különleges ízvilággal rendelkezik, mert a borok fűszerezése eltér. Mivel alacsony az alkoholtartalma, így nagyszerű hűsítőként szolgálhat a meleg nyári napokon. Rendkívül népszerű itóka, ami a sokszínűségének köszönheti a popularitását.
Nincs két egyforma típusú vermut, hiszen az előállításuk sem azonos. A készítéséhez felhasznált különleges fűszerek magas alkoholtartalmú szeszben vannak áztatva és párlással vagy párlás nélkül kerülnek dugó alá.