A főzés sokszor épp azért nehézkes, mert kevés rá az idő. Ilyenkor természetesen a nagyobb láng nem minden esetben tesz jót az ételnek. Igaz, hogy így jóval nagyobb hő éri az adott főzőeszközt, viszont ha nincs megfelelően lefedve, az étel nem fog egyenletesen átfőni. Ez természetesen nem igaz a kukta esetén. Egy ilyen főzőalkalmatosság ugyanis minden igényt tökéletesen kielégít. Kiváló megoldást jelent azok számára, akik minőségi körülmények között szeretnék az ételeket elkészíteni, méghozzá a lehető leggyorsabban.
A kukta legfőbb előnye abban rejlik, hogy nagy nyomás alatt működik. Ezzel együtt természetesen a hőmérséklet is megemelkedik, méghozzá az egész főzőtérben. Fontos azonban tudni, hogy a kukták csak bizonyos szintig tölthetőek meg alapanyaggal és ennek egyszerű oka van. Amikor a kukta magas nyomáson üzemel, akár fel is robbanhatna, ha nem lenne megfelelően szabályozva a nyomás egy szeleppel. Ezt a szelepet semmi esetben sem szabad elzárni, ezért fontos, hogy csak bizonyos mértékig töltsük meg az eszközt.